Hva menes med røntgenstråler?

Røntgen er en forkortelse for radiografi eller røntgenstråler. Bildene er tatt ved hjelp av røntgenbilder fra en røntgenapparat, som gir bedre diagnostiske muligheter for tannlegen. Tannlegen får et bilde av hele tennene og det omkringliggende beinet som ikke kan ses med det blotte øye.

Hva slags røntgen er det?
Det finnes flere forskjellige typer røntgenstråler:

Konvensjonelle digitale røntgenstråler:
Intraoral og ekstraordinær.
Ortopediske røntgenstråler.
3-D røntgenbilder.
Cone Beam CT 3-D skanning.
Konvensjonelle digitale røntgenstråler
Røntgenbilder tas med sensorer koblet til en datamaskin som legger bildene i pasientopptaket. De vanlige røntgenstrålene kan deles inn i:

Enoralbilder er navnene på bilder tatt i munnen – enten som enkle proteser eller bitewings (alle tenner). Bitewings er oversikt bilder av alle kind tenner i både øvre og nedre kjever. Her kan hullene i tennene og kontaktpunktene ses, og begynnelseshullene kan oppdages før de blir for store.
Ekstraorale bilder er navnene på bilder tatt utenfor munnen. Disse brukes vanligvis i kombinasjon med leddgiktsbilder, leddgikt, knuste kjever, krusbrudd, etc. Profil Røntgenstråler brukes til kjeveforhold, hvor panoramabilder gir en oversikt over hele skallen og alle tennene.
Ortopediske røntgenstråler
Et ortopedisk røntgenbilde tar digital oversikt over hele kjeven og hodeskallen. Bildene gir en oversikt over blant annet plasseringen av kloke dammer, sykdommer i kjever, bihuler, kjeveklo og bentykkelse. Oversiktbildene gir mer diagnostisk informasjon som brukes i behandlingsplanleggingen.

3-D digitale røntgenstråler
Et 3-D digitalt røntgenbilde fanger stor utsikt over hele kjeven og hodeskallen. Utviklingen har ført til at det tok 2-3 dimensjonale røntgenstråler som gir terapeuten enda mer nøyaktig diagnostisk informasjon. Dette skaper rammer for en optimal behandlingsplan for tannlegen.

Cone Beam CT 3-D skanning
Cone Beam CT 3-D-skanning er det siste innen røntgenteknologi. Skanneren gir en 3D-gjengivelse av skallen. Undersøkelsene gjort med Cone Beam CT 3-D skanning er helt dimensjonelt stabile og nøyaktige. Disse reproduksjonene åpner for nye diagnostiske muligheter, da de kan vise poeng i de bakre strukturer ved hjelp av tverrsnittsvisninger. Gjennom en 3-D-skanning, oppnås den nødvendige kunnskapen som vanlig røntgen ikke viser. Hittil har det bare vært mulig å gjennomgå denne type behandling på sykehus, men flere kvitteringer investerer i denne teknikken – spesielt mottakelser med mye kirurgi og implantatbehandling. Dette skyldes at eksakt anatomisk kunnskap er avgjørende for sikkerheten til behandlingen.

Røntgenstråler blir ofte tatt i forbindelse med en vanlig undersøkelse. Bitewings blir gjort hvert annet år, avhengig av din nåværende dental status, som en del av en forebyggende behandling.

Et røntgenbilde brukes også til beredskapsbesøk, for eksempel hvis du har tannverk. Ved hjelp av røntgenbildet kan tannlegen se flere detaljer og finne årsaken.

Er det vondt eller farlig?
Det gjør ikke vondt eller er ubehagelig for å få røntgenstråler tatt. Dosen av røntgenstråler som du blir utsatt for, er ufarlig og alvorlig svekket av digitale røntgenapparater.